Традиция и алтернатива, или за премиерата на книгите на Спаска Гацева и Стефан Кръстев

02.12.2013 21:33

Днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски Фондация „Буквите” и Издателство „Пи Ар Ви Рефреш Вижън” представиха книгите „Ням свят: Далебор – синът на кладенеца” на Стефан Кръстев (Цефулес) и „В огледало и без” на Спаска Гацева. Самото събитие най-добре, според нас, описа предварително единият от авторите – Стефан Кръстев. Публикуваме, с негово разрешение, част от текста.

kniga1

Днес е премиера. Двойна. Моята премиера и премиерата на Спаска Гацева в Плевен. Тя ще представи поезия. Аз – проза. Нейната книга е на хартиен носител. Моята е електронна. Тя е един от стожерите на плевенската творческа общност, аз съм един от виртуалните търсачи на място в литературата, много характерни и за България през последното десетилетие. Тя е по-скоро традицията, аз – алтернативата. Мисля, че идеално се допълваме, за да се получи картината на съвременното българско изкуство. Сякаш има промисъл в това, че премиерата ще е в библиотека „Христо Смирненски” в Плевен. Лично аз го намирам за една много силна метафора. Да напомня – в последния четвърт век в България бяха затворени около 4000 библиотеки, а беше открита само една. Точно тази, в която ще е премиерата.
Прилича на прераждане от пепел.
Разрухата е факт.
Има я и надеждата.
След плач усмивката е по-лъчезарна.
Земеделците знаят от как свят светува, че започне ли веднъж опожарена след набег земя да дава реколта, тя е по-щедра от преди…

kniga3 kniga4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: