Колекцията „Унгарска графика” гостува в Плевен

02.12.2013 11:12

2.12.beshkov

На 5 декември, четвъртък, от 17 ч. в камерната зала на ХГ „Илия Бешков“ ще бъде открита изложбата „Унгарска графика“, информира главният уредник на галерията, Антония Караиванова. Експозицията е плод на сътрудничеството между плевенската галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Колекцията включва 32 графични листа на известни майстори на чернобялото изкуство на Република Унгария, работили и работещи през XX и XXI в. С подкрепата на Унгарския културен институт – София, графичната сбирка става притежание на НГЧИ. С уважение за посредничеството при реализирането на изложбата в Плевен, гост на откриването ще бъде Тошо Дончев – директор на УКИ – София, който заедно с Яра Бубнова – вр.и.д. директор на НГЧИ, ще представят колекцията.
Изложбата отваря врати към непозната досега за широката публика колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство, отбелязва Антония Караиванова, припомняйки, че за първи път експозицията от живописни платна, графики и скулптури на унгарски майстори бе представена през септември 2012 г. в НГЧИ. От общо 233 различни по размер и техника графики за настоящата изложба се представят 32.
Голяма част от творбите се озовават в България, след като спечелват одобрението на Христо Нейков, главен секретар на СБХ от средата на 80-е години на ХХ век. Тези произведения отразяват един по-благоприятен за унгарците период, след излизането от задънената улица на естетическия догматизъм на 50-те години и след обновяването на унгарското изкуство, настъпило в резултат на революцията от 1956 г. Преди всичко се възвръща правото на свободно себеизразяване, което неизбежно е свързано с възстановяването на друга важна функция на изкуството – обществената отговорност, споделя още главният уредник на ХГ „Илия Бешков”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: