Светлин Русев на 80 или една изложба, огледало за изкуството на големия творец

29.11.2013 22:49

29.11.svetlin1

Юбилейна изложба по повод 80-годишнината на акад. Светлин Русев бе открита тази вечер в художествена галерия „Илия Бешков”. В експозицията са представени 70 платна на именития ни творец, а да уважат празника дойдоха много негови приятели и почитатели. Авторът получи поздравителни адреси от зам.-кмета на Община Плевен – Стефан Петков и зам.-областния управител Мирослав Михайлов, а пред гостите в галерията стихове от Константин Павлов, посветени на големия художник, прочете директорът на драматично-куклен театър „Иван Радоев” Илко Иларионов.

29.11.svetlin2
Откриването на тази изложба е очаквано като време и пространство, а художникът и неговите творби са ни познати и близки, доколкото всеки от нас е имал тази възможност, сподели при откриването художникът Иван Велчев. Той не скри, че е благодарен на съдбата, че се е докоснал по някакъв начин до акад. Русев и неговото творчество. Опитвал съм се да разговарям с него, когато го е нямало, но по-скоро чувах отговори на незададени въпроси – някои близки, други далечни, но ясни или поне така ми се е искало, изтъкна Йово. Всъщност, търсих да усетя присъствието му – в повечето случаи тихо и ненатрапчиво, но емоционално и завладяващо, като изкуството, което прави, допълни художникът, пожелавайки на добър час на изложбата.

29.11.svetlin3
Акад. Русев изказа благодарността си към домакините от ХГ „Илия Бешков”, като призна, че дълго се е двоумял за тази изложба, като е имал своите противоречия. Малко са художниците, които могат да се похвалят, че има музей или галерия, който да е събрал толкова много техни неща, посочи той. Светлин Русев сподели, че с тази изложба самият той се оглежда в себе си и се връща в младежките си години. Затова аз благодаря за възможността, че отново мога да преживея времето, усилията и всичко, което е било част от самия мен, обърна се той към своите гости.

29.11.svetlin4
Художникът посочи, че са необходими малко повече усилия галерия „Илия Бешков” да заблести в истинския си вид и да получи това, което заслужава като атмосфера. „Малко са градовете в България, които разполагат с такива прекрасни колекции и интересни пространства, като плевенската галерия. Надявам се, че Общината ще застане зад колегите и тази идея – Плевен не е фиксиран, като град с амбиция за европейска столица на културата, но само със споменаването на името на Илия Бешков е ясно, че градът ни е именно такъв”, сподели акад. Русев.

29.11.svetlin5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: