Плевенските галерии с участие в юбилейна изложба на Сирак Скитник

29.11.2013 16:02

29.11.sirak

Изложба по повод 130 години от рождението на Сирак Скитник ще бъде открита на 4 декември в Софийска градска художествена галерия. Експозицията е опит да се очертае развитието на художника като живописец, проследявайки отделните етапи в творческия му път и собственото му разбиране за изкуство. От първите живописни опити на Сирак Скитник при обучението му в Санкт Петербург (1908-1912 г.), през произведенията създадени в смутните военни години между Балканската и Първата световна война до ярките произведения, с които авторът организира две свои самостоятелни изложби (1933 и 1935 г.), публиката ще се срещне с необятната колористична умелост на художника. Посетителите на галерията ще видят както едни от най-известните негови произведения, така и такива, непоказвани досега.
В мащабната юбилейна изложба са представени творби от фондовете на галерии от цялата страна, сред които и плевенските галерии ХГ „Илия Бешков” и ХГ „Дарение Светлин Русев”. От главния уредник на галерия „Бешков”, Антония Караиванова, научихме, че културният институт участва с всички четири платна на Сирак Скитник, които притежава. Това са „Натюрморт”, „Натюрморт със статуетка”, „Битов натюрморт” и „Пейзаж”.
Първите два натюрморта са сред най-впечатляващите творби на Сирак Скитник от вълнуващия му импресионистичен стил в средата на 30-е години на миналия век, сподели главният уредник. Караиванова посочи, че битовият натюрморт е малко по-ранен и е изненада за изкуствоведите с плътната мазка, ярък цвят и висок хоризонт.
От своя страна, ХГ „Дарение Светлин Русев” ще се представи с една творба на Сирак Скитник, информира нейният директор Мария Мескин. Това е „Конструктивен пейзаж” от 1932 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: