Ще има ли нов завод в квартал „Сторгозия” – съветниците решават през декември

29.11.2013 11:05

7-членна комисия ще трябва до 10 декември да внесе в Общинския съвет доклад, относно направеното предложение за инвестиционно намерение от софийското „Плевен Ритейл Център” ООД. В нея влизат трима представители на общинската администрация, както и общинските съветници Илка Илиева, Валерий Ангелов, Пенчо Карагьозов и Мартин Митев, като ексшефът на Здравната каса бе избран за председател.

nexans2
За какво, всъщност, става въпрос? През октомври 2006-та софийската фирма купи терен от малко над 36 дка в квартал „Сторгозия” за 3 113 000 лева. Идеята на инвеститора бе да построи там голям Мол, но тя така и не се осъществи, като дружеството се отказа от реализацията на проекта по редица причини, основните от които бяха икономическата криза и нецелесъобразността на обекта. Клауза от договора тогава между Общината и „Плевен Ритейл Център” ООД предвиждаше плащане на неустойки при нереализиране на инвестицията и законова ипотека на имота.

Nexans1
Като изход от тази патова ситуация, еднакво неизгодна и за двете страни, софийското дружество предлага вдигане на ипотеката и съдействие от страна на Община Плевен срещу осъществяването на съвместна инвестиция с високотехнологичнана компания за производство на кабели и кабелни системи „Нексънс”. Идеята е да се построи завод и халета на площ от 10 дка, като на първия етап бъдат разкрити 150, а на следващия още 350 работни места.
Това накратко. Иначе, предстои до края на годината, след доклада на създадената комисия, общинските съветници да вземат своето решение по казуса.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: