Паметник в центъра на Плевен на великата Девета пехотна плевенска дивизия – до подкрепим идеята!

27.11.2013 19:21

pamet1

През 2015 година ще бъде отбелязана 100-годишнината от първата световна война, в която величаваият подвиг на Девета пехотна плевенска дивизия ще остане завинаги в аналите на българската военна история. Според статистиката, в нея са загинали или безследно изчезнали 5167 от Плевенски окръг от общо 38 450 участници.
Още през 1917 година се заражда идеята за построяване на паметник в Плевен, в знак на почит и признателност към героите ни. Създаден е фонд за неговото изграждане. През 1927 са събрани и средства чрез парична лотария. През 1934 година е положен основния камък на бъдещия паметник до Военния клуб, където сега се намира така наречената Братска могила. Обявен е конкурс, участват 52 проекта, но никой не е одобрен. Стига се до втори конкурс, но след 2 отлагания и идването на „промените” през 44-та година, той така и не се е състоял.

pamet2
През юни тази година възраждането и осъществяването на тази родолюбива идея, поискаха с писмо до кмета представители на Военно-исторически музеи, Регионален исторически музий, държавна агенция „Архиви”, дружество „Краезнание”. Организиране на нов конкурс и издигане на паметник за чест и слава на достойните синове на Плевен, предлагат от инситуциите.
Плевен за Плевен се присъединява към тази родолюбива идея и ще предложи на публичното обсъждане на бюджета за 2015 година да бъдат предвидени в него средства за провеждане на конкурс и построяване на паметник на героите на пододящо за това място в града.
Да го направим заедно, всички плевенчани!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: