Около 60 години ще е средната възраст на учителите в страната през 2018-а

26.11.2013 15:10

26.11.sindikat1

Приемна организира днес местната структура на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в Плевен. В нея участваха 22-а представители на синдиката, а гости на мероприятието бяха председателят на Синдикат „Образование”, Юлиян Петров и заместникът му Георги Шошев. На срещата бяха коментирани очакванията към новия Закон за училищното образование, бюджетът за образование през следващата финансова година, належащите промени в нормативните документи, както и проблемите в системата.
Юлиян Петров се спря по-подробно на въпроса за привличането на млади учители в образователната система и компенсаторните механизми, насочени към съхраняването на учителската професия. Проблемът действително е много голям – средната възраст на учителите е доста висока, като след 5 години тя ще достигне около 60 години, подчерта той. Синдикалистът сподели, че при новото колективно трудово договаряне за следващата година сред предложенията ще е младите преподаватели да започват с по-висока стартова заплата от сегашната. Това е мярка, която ще бъде действаща и ще успее да ги задържи в системата, заяви Петров. Също така, от Синдикат „Образование” предлагат компенсаторни механизми за учителите, чрез които на четири или пет години те да имат възможност да ползват една година за квалификация и релакс, което от години е позната практика в Европа. Освен това, идеята ни е след 20-годишен стаж учителите да могат да ползват намален норматив, разкри още Юлиян Петров. Той изрази надежда, че позицията на синдиката ще бъде подкрепена от Правителството и предложенията ще станат факт.

26.11.sindikat2
Колкото до проблемите в сферата на местно ниво, председателят на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” посочи на първо място този с колективното трудово договаряне. „Все пак се надявам, че този процес ще се катализира, като ще направим постъпки за това пред кмета на Община Плевен. Ще искаме и тук да има общински колективен трудов договор, който до голяма степен би улеснил работата на социалните партньори”, разясни Петров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: