Вековно дърво в центъра на Плевен застрашено от унищожаване

26.11.2013 17:36

26.11.riosv

Експерти от РИОСВ – Плевен са извършили проверка по постъпил сигнал за застрашени вековни дървета от вида летен дъб (Quercus robur), намиращи се в центъра на Плевен. На нея е било установено, че в непосредствена близост до ресторант “Спиди“ се намират два летни дъба, на възраст над 150 г. Констатирано е, че в близост до мястото се извършват строителни дейности, които могат да доведат до унищожаване на дърветата.
РИОСВ – Плевен е предприела процедура по обявяване на вековните дървета за защитени, която стартира с подписване на протокол между директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите и собствениците на имотите, към които принадлежат дърветата. Проведена е среща на директора на РИОСВ – Плевен, експерти от инспекцията и собствениците – упълномощен представител на Община Плевен и на Нармаг ООД, но съгласие за обявяване на вековно дърво за защитено е било получено само от представителя на Община Плевен. За да се защити и второто дърво, е необходимо писмено съгласие на собственика на имота в чиито граници е дървото.
Предстои изготвяне на предложение до министъра на околната среда и водите за издаване на заповед за обявяване на вековното дърво за защитено. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, вековни или забележителни дървета във или извън населените места се обявяват за защитени, като предложението се съгласува с физическо или юридическо лице – собственик на имота, в който се намира дървото.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: