Как медията прави новините – опит за мониторинг

25.11.2013 19:49

Дневник, който до скоро е печатил изданията си – вече излиза само в електронен вид. Медията публикува средно на ден около 153 статии (изчислени на базата на 7дневен срок) на различна тематика, отразяващи спортни успехи и неуспехи, кражби, протести, открития, някои светски новини и др. Трудно е при такъв брой статии да отсееш най-важните и да ги сведеш до около максимум 30.

fototo1
Аз реших да изведа 5 топ теми и да проследя тяхното развитие за тази една седмица: бежански проблеми, ранобудните студенти, бюджет, протести срещу кабинета на Пламен Орешарски и подробности около случая с Христо Бисеров.
Естествено, не липсваха и важни теми като лекарските стачки в Хърватия, исканията за повече пари за образование в Румъния, стачките срещу съкращенията на боклуджиите в Испания, както и спортните успехи на различните страни. По груби изчисления, интернет медията е публикувала около 158 статии на дата 5.11.2013г., като проблемите с бежанците са споменати в около 9 статии, проблемите около студентите и окупациите в 4, бюджетът в 2 и протестите и случаят Бисеров – по 1 път. С напредване на дните се наблюдаваше засилен интерес към Окупациите на ранобудните студенти, на протестите и на въпросите и отговорите около случая Бисеров. На дата 6.11.2013г. интереса към бежанците намалява и се споменават само в 2 статии от общо 154. Интересът към Ранобудните студенти не стихва и те са споменати отново в 4 статии. Бюджет 2014 е споменат само веднъж, докато проблемите в правителството растат и протестите са споменати 2 пъти, както и името Христо Бисеров. 7.11.2013 – напрежението, което студентите създават, расте и интересът към тях се засилва. На тази дата редакцията на Дневник е отделила около 7 статии от общо 154 за случващото се с тях. Скандалът около Бисеров също набира сили и е споменат в 5 статии. Новини около бюджет 2014 ще намерим в 4 статии, а бежанския интерес се свежда до присъствието му в 1 статия. Точно толкова е и броят на статиите, в които е споменато за продължаващите протести срещу Орешарски. На 8.11.2013г. студентите продължават своите протести и окупации и се споменават в 7 статии от 138. Това е най-коментираната тема за деня и измества всички останали.

budget

Бюджетът е споменат в 1, протестите в 2, а Бисеров – в 3. На 9.11.2013г. статиите в Дневник са значително по-малко. Те наброяват 74. Водеща тема са студентските искания, протести и коментарите около тях. Неспиращите протестите против правителството не слизат от новините на която и да е медия, като в тази са споменати в 3 от статиите. Същото важи и за загадките около Бисеров. От това може да заключим, че вече два дни бежанците не будят чак толкова голям интерес у читателите и подробностите около тях се изясняват. 10.11.2013г. – протестиращите са отново в разгара си. Споменати в 5 от 78 статии, те отново провокират и привличат вниманието на населението. Ранобудните студенти, присъстващи във всеки един ден от изготвения мониторинг, са споменати в 3 статии, точно колкото редакцията е отделила за новости около случая Бисеров. Този път бежанците са споменати в 1 статия. Бюджетът пък изобщо не присъства като тема на някоя статия от тази дата. На 11.11.2013г. броят на статиите достига до 156. Водещите теми са разпределени почти по равно като протестите будят най-голям интерес с присъствието си в 4 статии, бюджета присъства в 3, също като подробностите от университетските окупации, а сирийските бежанци и темите около Бисеров заемат по 2 статии (общо 4) за деня. Последният ден от мониторинга е 12.11.2013г. На този ден редакцията е подбрала цели 160 статии. Студентите са тема №1 и присъстват в около 7 статии, а след тях са протестите, присъстващи в 3 статии. Бюджетът 2014 е споменат само в 1 статия както и вече стихващият проблем с бежанците у нас.
От всички тези данни става ясно, че интернет медиите ни заливат с куп информация, която трудно бива отсявана от обикновения читател, търсещ най-нашумелите теми и проблеми. Като цяло, Дневник разчита на по-негативните новини, но не напълно. Голям брой от статиите са с положителни новини и спортни събития, което е сравнително добре, защото медиите като цяло ни заливат с отрицателни новини и правят ежедневието ни още по-тежко и угрижено. Българинът мисли почти постоянно за собствените си проблеми и когато седне пред телевизора; докато слуша радиото или пък се рови в Интернет – като всъщност това са едни от начините му за развлечение – лошите новини за страната ни и света отново го заливат и подтискат положителните емоции у човек.
Александра Брайкова, студент, направление „Обществени комуникации и информационни науки”, УНСС – София. Анализ на медиен мониторинг на http://www.dnevnik.bg в периода – 5-11 ноември 2013-та година.
Заглавието е на редакцията

#тагове:

НАЙ-НОВИ: