100 върбички засадиха доброволци по брега на Дунав край Байкал

24.11.2013 15:08

24.11.baykal1

Акция по залесяването на 100 върбови дръвчета проведе днес Сдружение „Еко Байкал”. Тя бе част от проекта „Да запазим дома на жабата дървесница“, финансиран от Фондация „ЕкоОбщност”. Залесяването се проведе на участък по устието на реките Дунав и Искър, предоставен от Държавно горско стопанство – Плевен. В него участие взеха представители на ДГС – Плевен, млади доброволци на Сдружението от СОУ „Евлоги Георгиев” – Тръстеник и НЧ „Пробуда 1925” – Байкал, придружени от д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа“ към РИМ – Плевен. Към екипа се присъедини и репортер на „Плевен за Плевен”.

24.11.baykal2
Председателят на Сдружение „Еко Байкал”, Албена Трифонова, припомни, че началото на проекта „Да запазим дома на жабата дървесница“ бе дадено през юли, като стартът бе поставен с няколко информационни кампании. „Целта бе с помощта на местните жители да информираме риболовците и туристите за присъствието на жабата дървесница в района и за това колко е важна тя за унищожаването на комарите. След това проведохме поредица от екобеседи, изнесени от д-р Иван Райчев от РИМ – Плевен, както и мотивационно обучение, насочено към доброволците от Сдружението”, разказа тя. Като равносметка на финала на проекта Албена Трифонова сподели, че доброволческият дух у младите е жив и те са хората, които разбират значението на това колко е важно да опазим природата. В аванс тя разкри, че „Еко Байкал” има идея за нов проект, отново насочен към младежите. „Кандидатствахме с проект по Националната програма за младежта, който се надяваме да бъде одобрен. Идеята ни е тези млади хора, които приеха доброволчеството за своя мисия, да имат възможността да предадат този порив и на по-малките”, посочи още председателят на Сдружението.

24.11.baykal3
Защо доброволците засадиха точно върбички? С този въпрос се обърнахме към д-р Иван Райчев от РИМ – Плевен, който сподели, че по този начин ще се повиши растителният фон на по брега на Дунав и така ще се подсигури местообитание на различни животински видове. По думите му, в това отношение върбата е много подходящ растителен вид, тъй като нараства бързо и дава разклонена корона с възможност за укритие и храна на различни видове животни, сред които е и жабата дървесница. Това е полезно за цялата екосистема, тъй като в природата нещата са взаимно свързани, посочи специалистът от Историческия музей.

24.11.baykal4

 

24.11.baykal5

 

24.11.baykal6

 

24.11.baykal7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: