Темата за националното обединение събра студенти и преподаватели на среща с Пелин Пелинов

22.11.2013 10:55

22.11.pedagogicheski

Литературният критик Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели, изнесе лекция „Хуманността е над всичко“ пред препълнената от студенти и преподаватели 110 аудитория на Педагогическия колеж в Плевен. Лекцията имаше за цел да представи пред общността на бъдещите педагози българския писател и драматург Пелин Пелинов, автор на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997) и на епохалната пенталогия за периода на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни: „Възход и падение“.
Студентите се запознаха с интересни факти, отразени в пенталогията, които проследяват историческия период на участието на България в Първата световна война (1914-1918) и последния безуспешен опит за национално обединение. Критикът Марин Кадиев повдигна завесата на десетките човешки съдби и исторически събития, изобразени в колосалния труд на Пелин Пелинов. Студентите научиха, че пенталогията е плод на 30-годишно проучване на документи и архиви, след което 15 години авторът пише петте части на романа. В тях историческата истина е умело преплетена със съдбата и перипетиите на поручик Бронзов и неговата любима.
Срещата беше организирана от доц. д-р Теодора Вълова, заместник-директор на колежа. Тя представи кратка визитка на известния писател, носител на много отличия: Голямата награда за цялостно творчество на СБП, „Златно перо“ на СБЖ, Грамота и почетен знак на Министерството на отбраната, Златен орден на Френската република „Френски ренесанс“.Съюзът на българските писатели го удостоява с годишната си награда за цялостно творчество през 2010 г. Пелин Пелинов е почетен гражданин на град Плевен. През 2012 г. е номиниран за Нобелова награда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: