Излезе от печат книгата „Пет века село Долни Вит“

21.11.2013 7:24

21.11.dolnivit

Голямо събитие събра жителите на село Долни Вит в понеделник. Нетърпеливи и любопитни млади и стари се стекоха в библиотеката на читалището, за да станат свидетели на представянето на първата книга, събрала петвековната история на селото и да се срещнат с нейния автор Драган Стойков. Уютната читалня се оказа малка за огромния интерес към изданието „Пет века село Долни Вит” и събитието бе преместено в салона на читалището.
Несъмнено книгата „Пет века село Долни Вит” на Драган Стойков има своя приносен характер и е съществена стъпка напред в обогатяване на краеведската книжнина за Плевенския край, сподели Диана Трифонова, която представи накратко книгата. Голямото значение на тази малка история оцени подобаващо и кметът на Община Гулянци, Лъчезар Яков, като помогна с финансови средства за отпечатването й и удостои с почетен плакет автора. Драган Стойков получи от гостите си подаръци, цветя и най-голямата награда – всеобщото признание и благодарност.
По време на дискусията по книгата се оформи идеята в центъра на селото да бъде издигнат монумент или чешма „Пет века село Долни Вит”, който да напомня за събитието на идните поколения и да остане да свидетелства за вековната история на селото. Освен това, жителите на Долни Вит поискаха от председателя на Общинския съвет в Гулянци, Огнян Янчев и кмета си да направят необходимото Драган Стойков да бъде обявен за почетен гражданин на селото и общината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: