90-годишен юбилей празнува читалището в Ясен

14.11.2013 14:29

На 8 ноември 1923 г., Димитровден, група учители и младежи създават читалище „Просвета” в село Ясен. 90 години по-късно, техните потомци, запазили традицията, отбелязаха с тържество юбилея на читалището.

jasen3

Тържествено слово за пътя на читалището през годините произнесе председателят Стефан Стефанов. В него бе отдадена почит на първите 45 дейци, от които само 5 жени, които създават читалището, като техните имена са запазени в съхранената първа летописна книга.
През годините читалището преминава през добри и не толкова добри периоди, но има и много награди и признания, с които се гордеят – орден „Кирил и Методий” – ІІ степен за 50- годишнина, плакети от Националния събор в Копривщица, награда „Читалище на годината” за 2011 г., плакети, дипломи и грамоти от участия на самодейните колективи в различни събори и фестивали.

jasen4
Тържеството премина с концерт на Певческата група, а малките артисти от Арт-центъра представиха театралния спектакъл „Ние, врабчетата” по Й.Радичков. Публиката имаше възможност да разгледа фотоизложба със снимки от дейността на читалището, да посети залата с новосъздадената етнографска сбирка, да разгледа изложба от рисунки на малките художници от Арт-центъра.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: