Сливенската галерия ни гостува с изключителна колекция от творби на Йордан Кювлиев

13.11.2013 21:12

13.11.beshkov1

Уникална експозиция от над 40 творби на импресиониста Йордан Кювлиев (1877-1910) бе открита тази вечер в художествена галерия „Илия Бешков”. Изложбата се реализира, благодарение на доброто сътрудничество на плевенската галерия с художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен. При откриването на проявата директорът на ХГ „Илия Бешков”, Мирослав Минчев, не скри, че това е една от най-силните колекции на сливенската галерия, като тя ще остане в нашия град до края на годината.

13.11.beshkov2
Директорът на плевенската галерия посочи, че Кювлиев е един изключително талантлив живописец, майстор на пейзажа, ерудиран и образован художник. Той е защитник на академичните правила, но също така и голям новатор, оставяйки незабравими портрети и пейзажи с една характерна палитра, отбеляза той. Минчев посочи, че пейзажите на художника са изразителни, пластични и изпълнени с възторг, лекота и много светлина. Той е автор и на декоративни композиции, повечето от които за съжаление са изгубени, а сред съхранените му творби е театралната завеса на читалище „Зора” в Сливен, сподели с публиката Мирослав Минчев.

13.11.beshkov3
Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 година в Сливен. Учи строително инженерство в Гент. Напуска строителния факултет и постъпва в Художествената академия на Антверпен. Учи живопис при проф. Жулиен Девринт. Завършва Академията през 1902 г. и се завръща в България. Година по-късно е назначен за гимназиален учител по рисуване в Сливен. Включва се активно в културния живот на града. През 1910 г. загива в опит да спаси давещ се в морето край Несебър на 15 август. Йордан Кювлиев на практика поставя началото на картинна галерия (тогава към читалище „Зора”) в Сливен с творби, завещани от първия сливенски художник Димитър Добрович. Дарение на майката на Кювлиев, след смъртта му, дообогатява колекцията в Сливен.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: