ВИМ – Плевен участва в изложба по повод 400-годишнината на династия Романови

13.11.2013 15:56

13.11.vim1

Вчера по покана на Московския културно-делови център „Дом на Москва в София”, Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен и Национална галерия за чуждестранно изкуство – София представиха обща изложба, посветена на тържественото отбелязване на 400-годишнината на династия Романови, управляваща династия и фамилия на руските царе и императори в Царство Русия и Руската империя от 1613 до 1918. Към нея принадлежи и руският император Цар Освободител Александър ІІ.

13.11.vim2
Военноисторически музеи участват в изложбата с колекция уникални лични вещи на император Александър ІІ и Велик княз ген. Николай Николаевич – главнокомандващ руската Дунавска армия 1877/78 г., брат на императора. Сред тях централно място заемат Лейбгвардейската хусарска униформа на император Александър ІІ, състояща се от мундир (венгерка), панталон (чакчири) и кепе. От вещите, принадлежали на Главнокомандващия Велик Княз Николай Николаевич, в изложбата са включени мундир, калпак и казашка шашка. Представени са още сабя на Евгений Максимилианович Лейхтенбергски, племенник на император Александър ІІ, също от династия Романови, две икони лично притежание на Главнокомандващия Велик Княз Николай Николаевич, подарени му от Преображенския манастир във Велико Търново и Софийския митрополит Мелетий по повод Освобождението и автентичен портрет на император Александър ІІ с оригинален автограф.
На откриването на изложбата присъстваха посланиците на Руската Федерация, Република Казахстан и Република Беларус, пълномощният министър на Армения, много гости и граждани.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: