Семейството на маестро Георги Нотев дари негови вещи на РИМ

12.11.2013 18:07

12.11.rim1

На 13 декември се навършват 5 години от смъртта на големия български музикант, дългогодишен главен диригент на Софийската национална опера и балет, Георги Нотев. В негова памет съпругата и дъщерята на маестрото – Блага и Мария Нотеви, са дарили на Регионалния исторически музей в Плевен диригентския му фрак, диригентската му палка и компактдиск, издаден в Париж, с концерт на Плевенска филхармония под диригентството на Георги Нотев. Това научихме от ръководителя на Отдел „Нова и най-нова история” в РИМ, Нели Дакова. Те ще намерят своето полагащо им се място в постоянната експозиция „Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни”.

12.11.rim2
Маестро Нотев е диригент-строител на българската музикална култура, като има огромна заслуга за развитието на класическите жанрове у нас особено в Плевен, посочи Нели Дакова. От 1972 до 1997 г. името, кариерата и творчеството му са тясно свързани с града ни, като главен диригент на Плевенската филхармония и един от основателите на Плевенската опера „Христо Бръмбаров”. Благодарение на маестро Нотев, Филхармонията достига едно завидно професионално ниво, като репертоарът му обхваща стотици произведения от всички жанрове и епохи, отбеляза ръководителят на Отдел „Нова и най-нова история” в РИМ.
Нели Дакова подчерта, че под диригентската палка на Георги Нотев са изнесени многобройни концерти, солисти в които са били Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гюзелев. Маестрото гастролира в редица страни от Европа, Северна и Южна Америка и Япония. В знак на признателност за музикалната култура в Плевен през 2002 г. Общинският съвет го удостоява със званието „почетен гражданин на Плевен”. Той е един от основателите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци в рамките на Лауреатски дни „Катя Попова” през 2003 г., както и на Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” през 2006 г.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: