Повече от 1000 протестираха днес в Телиш, но без да спират влакове

10.11.2013 13:21

10.11.telish1

Над 1000 човека се събраха тази сутрин на площада в Телиш на мирен протест против настаняването на бежанци в бившето ракетно поделение в селото. Сред хората имаше както жители на Телиш, така и такива на други села от община Червен бряг, а в протеста се включиха също кметът на общината – Павлин Фильовски, депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев и колегата му от „Атака” Адриан Асенов. Пред множеството говорителят на протеста Цеца Василева заяви, че хора от селото продължават денонощно да охраняват пътя към поделението. Няма да допуснем изграждането на бежански лагер в Телиш, защото ако това се случи в едно населено място, ще продължи и в други села и градове. Ние пазим нашето село, но пазим и България”, подчерта Василева. Тя посочи, че управляващите все още не са дали яснота какво точно ще се случи в Телиш и призова властимащите за незабавен отговор, допълвайки, че протестите няма да спрат, докато това не стане факт.

10.11.telish2
Аз съм кметът, за когото в медийното пространство се говори, че подтикван от политически функционери, организира този протест и работи под силен натиск от определена партия, обърна се към протестиращите кметът на Телиш, Нели Дакова. Тя бе категорична, че това са долни лъжи. „Не ни използвайте, дами и господа! Не яхвайте вълната на нашия мирен протест, за да си вдигате рейтинга и да си пишете активи”, призова Дакова, допълвайки, че винаги ще остане до своите съселяни. Телиш не е обявил война и телишчани знаят своите права, каза още кметът на селото.

10.11.telish3
Протестиращите организираха мирно шествие, което премина от площада, през селото до разклона за Телиш на пътя София – Русе, а за мирното протичане на проявата бе избран комендант в лицето на Иван Йотов, който съдейства на председателя на инициативния комитет, Марин Шкодров. Мероприятието протече без ексцесии, като участниците в него спряха движението за около половин час, след което се върнаха обратно на площада.

10.11.telish4
Организаторите дадоха думата на присъстващите депутати, като от трибуната Пламен Тачев заяви подкрепата си към телишчани и техните искания. Роден съм тук и тук съм израснал и във всеки един момент ще подкрепя вашите интереси, заяви той. Колегата му от „Атака”, Адриан Асенов, бе категоричен, че жителите на Телиш не са виновни по никакъв начин за войната в Сирия и кризата в Близкия Изток. Затова не бива да ставате изкупителна жертва на чужди грешки, обърна се той към протестиращите.

10.11.telish5

От своя страна кметът на Телиш, Нели Дакова, за пореден път призова и други народни представители да последват примера на Тачев и Асенов, заявявайки, че протестите ще продължат и през следващата седмица. Още утре ще изпратим декларации лично до президента Плевнелиев, премиера Орешарски, омбудсмана Константин Пенчев и Българския хелзинкски комитет, информира тя. „В тях ще заявим, че не желаем създаването на бежански лагер на територията на Телиш. Предложени са различни други бази, така че нека се ориентират на друго място – ние не желаем бежанци в Телиш и региона”, изтъкна Дакова.

10.11.telish6

 

10.11.telish7

 

10.11.telish8

 

10.11.telish9

 

10.11.telish10

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: