Уникална изложба ни връща към зараждането на българската журналистика

08.11.2013 21:18

8.11.rim3

Гостуващата експозиция „Родени свободни” бе открита тази вечер в Регионалния исторически музей. Уникалната изложба пресъздава будителския дух на българския възрожденски печат и е подготвена от екип на БТА, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Народната библиотека. В нея са представени 38 исторически факсимилета на български вестници, списвани от Христо Ботев, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Стефан Стамболов и други родолюбци в периода 1865-1876 г. в Румъния. Към експозицията РИМ – Плевен добави ценни оригинали на вестници и списания от същия исторически период от фонда на музея.

8.11.rim1
Сред гостите на изложбата в музея бяха генералният директор на БТА – Максим Минчев, кметът проф. Димитър Стойков, началникът на Отдел „Образование и култура” Йонита Иванова, много общественици, както и кореспонденти на БТА от цялата страна, които са в нашия град за националната си годишна среща. Шефът на БТА сподели, че изложбата вече повече от година обикаля света с огромен успех, а сега идва и в Плевен – един от градовете, на чиято територия се е изковала българската свобода. Максим Минчев посочи, че „Родени свободни” е една уникална изложба, тъй като през изминалите 150 години никой не се е сетил да извади накуп архивите на българския възрожденски печат. Тя показва как се ражда българската журналистика, а към днешния ден могат да бъдат отнесени много от публицистичните материали, разкази, есета и уводни статии на големи български журналисти, включени в нея, изтъкна Минчев. Директорът на БТА не пропусна да отбележи, че за жалост езикът на учителите на българската журналистика е бил по-добър от уличния език, с който са пълни голяма част от нашите медии днес.

8.11.rim2
Максим Минчев сподели още, че в голяма част от представените статии пише за българското семейство, българската жена и готовността на нацията да се образова и създаде своя просветителска структура, но основната им мисия е освобождението на България. Всеки, който ги прочете, ще се убеди колко са актуални, истински и най-вече български, заяви той.

8.11.rim4
Изключително съм щастлив, че в съкровищницата на Плевен, а именно Регионалният исторически музей, гостува една такава изложба, представяща българската журналистика в едни от най-трудните и съдбоносни моменти за нашия народ, обърна се към гостите на проявата кметът проф. Димитър Стойков. Той подчерта, че и днес имаме нужда да се обърнем към тези издания, защото това, което са написали Каравелов, Ботев, Раковски и Стамболов, в повечето случаи е все така актуално. Затова нека не забравяме миналото си и да бъдем достойни следовници на нашите предци, призова той.

8.11.rim5

 

8.11.rim6

 

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: