Археологът Петър Бънов: Проучванията на крепостта „Сторгозия” трябва да продължат

07.11.2013 15:26

7.11.banov

От XVI век до 30-е години на миналия век крепостта „Сторгозия” е била използвана като каменна кариера, поради наличието на готов обработен материал. Това сподели археологът от Регионалния исторически музей, Петър Бънов, който взе участие във втория ден от журналистическия тур по проекта за устойчив туризъм, включващ посещение на късноантичната крепост в „Кайлъка”. Той посочи, че с каменни блокове от „Сторгозия” са построени сараите на Михал бег и Куршум джамия, а също те са използвани и при по-късни строежи на обществени сгради в началото на 20-и век. При разчистването на терена аз и моите колеги забелязахме на много места основи от зидове на постройки и идеята ни е археологическите проучвания тук да бъдат подновени, разкри специалистът.
Бънов припомни, че проучванията на крепостта стартират в началото на миналия век, преустановени са по време на войните, като археолозите продължават работата си през 60-е и 80-е години. Именно тогава са направени и реставрациите на обекта, а мисля, че след като една дейност е започнала, е добре тя да се доведе до край, подчерта той. Според него, при възобновяване на проучванията най-вероятно ще бъдат открити останки от жилищни сгради. Площта не е малка и съвсем спокойно тук е имало възможност да се развият и жилищни постройки, обясни археологът.

7.11.banov1
Специалистът изтъкна, че „Сторгозия” е мястото на средновековния Плевен, като крепостта е използвана активно през късната античност и Средновековието, припомняйки, че на 10 декември 1270 г. маджарският крал Стефан V издава грамота, в която нарича това място Каструм Плеум Булгарорум. „Това никак не е случайно – мястото не е назовано с термина „урбус”, означаващ „град”, а „каструм” – „крепост”, тъй като грамотата е затова, че кралят я е превзел с щурм. А за един военачалник е много по-голяма гордост да превземе крепост, отколкото град”, подчерта Бънов.
Археологът разказа също, че през VI век крепостта е имала и подградие, тъй като се е оказала тясна за обитаване, а в подножието й са били разкрити останки от голяма обществена сграда с мозайки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: