Поредна чудесна инициатива на ХГ „Илия Бешков”

06.11.2013 12:52

На 13 ноември ХГ „Илия Бешков” ще представи уникална сбирка от картини на талантливия български импресионист Йордан Кювлиев. Изложбата се реализира благодарение на доброто сътрудничество на плевенската галерия с колегите им от Сливен.

plakat1
Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 година в Сливен. Учи строително инженерство в Гент. Напуска строителния факултет. Постъпва в Художествената академия на Антверпен. Учи живопис при проф. Жулиен Девринт. Завършва Академията през 1902г. и се завръща в България. Година по-късно е назначен за гимназиален учител по рисуване в Сливен. Включва се активно в културния живот на града. 1910 година загива в опит да спаси давещ се в морето край Несебър на 15 август.
Йордан Кювлиев на практика поставя началото на картинна галерия (тогава към читалище „Зора”) в Сливен с творби, завещани от първия сливенски художник Димитър Добрович. Дарение на майката на Кювлиев, след смъртта му, дообогатява колекцията в Сливен.

plakat2
Той е предимно пленерен художник и един от първите маринисти в българското изкуство – рисува на открито не само природата около Сливен и родния Балкан, а и морски пейзажи, и по-специално Месемврия.
Талантлив живописец, майстор на пейзажа, ерудиран и образован художник, защитник на академичните правила, но и новатор, той оставя незабравими портрети и пейзажи. Палитрата му е характерна – сиво-зелените тонове, охрата, златото и тъмночервеното са емблематични за картините му. Пейзажите му са изразителни, пластични, изпълнени с въздух и лекота, и издават една импресионистична нагласа. Според критиката, последните му „Месемврийски пейзажи“ – „Морето край Месемврия“ и „Кеят на Месемврия“, бележат един от върховете на българския импресионизъм.
Майстор на монументалните форми, Кювлиев е бил излаган на много обществени места – за съжаление са изгубени декоративните композиции от Сметната палата в Бургас, съхранена е само театралната завеса на читалище “Зора” в Сливен.
Впечатляващи са и портретите, които Кювлиев рисува – лица със силна индивидуалност и ярко психологическо излъчване.
Повечето от творбите на Йордан Кювлиев са притежание на Сливенската галерия и Националната художествена галерия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: