Паметта на загиналите воини почетохме пред паметника на Четвърти пехотен полк

02.11.2013 12:24

2.11.panihida1

Панихида по повод Архангелова задушница отслужи днес пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града. Паметта на българските воини почетоха военнослужещи от гарнизона в Плевен, а сред официалните лица, уважили тържествената церемония, бяха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-областният управител Мирослав Михайлов и секретарят на Областта Емил Димитров.

2.11.panihida2
В словото си началникът на гарнизон Плевен, полк. Николай Бешев, припомни, че на Архангелова задушница почитаме паметта на загиналите герои за свободата на Отечеството – хиляди знайни и незнайни, оставили костите си по бойните полета от устието на река Дунав до Карадаг и Галичица, от Чаталджа до Косово поле и Морава. Защото те се биеха, не за да завладяват чужди земи, а да освободят от чуждия гнет своите поробени сънародници, в името на една национална кауза и един национален идеал, посочи полк. Бешев. Той отбеляза, че техните имена ще останат записани завинаги със светли букви в пантеона на българската военна история.

2.11.panihida3
„На този ден, когато палим свещ, в молитвите си ние се сещаме за мъртвите мъже на България, отдали живота си по чукарите на Македония, в равните полета на Добруджа, в завоя на Черна, по сипеите на Мека црев и Гургулят. Българските бойни полкове разпъват накръст полуострова, а минаретата на Одрин треперят от тях. И ако има нещо, с което трябва да се гордеем в 13-вековната си бурна история, това е българската армия, това е честта на българското оръжие и славата на българския дух”, каза още полк. Николай Бешев.

2.11.panihida4

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: