И плевенските медици излязоха на протест

01.11.2013 14:15

1.11.lekari1

Плевенските лекари изразиха солидарност с колегите си от страната и излязоха на протест срещу намерението на Здравната каса да плати на болниците само 80% от дължимите им суми. Медиците от нашия град излязоха точно в 12.30 ч. днес пред сградата на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, като обясниха пред медиите, че на този етап протестът им е по-скоро предупредителен.

1.11.lekari2
Председателят на Регионалната лекарска колегия в Плевен, д-р Венцислав Грозев, припомни, че решението за ефективни действия е било взето от Събора на Българския лекарски съюз, проведен преди около 15 дни. Принципно, готовността ни за излизане на протест бе за ноември, но във връзка със събитията, които се случиха и в София, и в Пловдив, и във Варна, решихме да изразим подкрепата си, като университетски център, отбеляза той. Д-р Грозев бе категоричен, че не е нормално дейността на болниците за септември и месеците до края на годината да се заплаща на 80% от заработеното. По думите му, това води до неадекватна възможност да се реагира на нуждите на пациентите.

1.11.lekari3
Шефът на Лекарската колегия в Плевен подчерта, че протестът не е с искове за материалното благосъстояние на българския лекар. Защото нашата болница има средства за обезпечаването на фонд „Работна заплата” и няма просрочен нито един лев, но при така създалата се ситуация определено съществува такъв риск, сподели д-р Грозев. На въпрос как ще продължат протестните действия, лекарят посочи, че яснота за това ще има след 8 ноември. Тогава ще се проведе заседание на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, на който темата ще бъде коментирана, допълни той.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: