Клуб по приемна грижа откриха в Глава

31.10.2013 10:34

31.10.glava1

Първият в страната Клуб по приемна грижа бе открит на 28 октомври в читалището в село Глава. Идеята е на приемните майки от селото, които намериха подкрепа в лицето на Центъра за обществена подкрепа от Червен бряг. Така, благодарение на разбирането и съдействието от страна на Общината, кметството в Глава и читалището, клубът вече е факт. На откриването бяха кметът на Община Червен бряг, Павлин Фильовски, председателят на ОбС, Георги Георгиев, кметът на село Глава, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен, Вацка Хорозова и директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Червен бряг, Наталия Лукова.

31.10.glava2
Радвам се, че успяхме да реализираме тази чудесна идея, каза при откриването директорът на ЦОП, Илиян Георгиев. Село Глава е сред основоположниците на приемната грижа. Тук са концентрирани най-много приемни семейства от областта, в които се отглеждат 19 деца, но винаги се работи допълнително с още 5-6 нови, допълни още той. От ЦОП в Червен бряг се ангажираха два пъти седмично тук да провеждат консултации с приемните родители и децата. Осигурени са педагог, психолог и ресурсен учител. Още повече, че и в момента нови 8 семейства от Глава чакат одобрение за приемни родители.
Доволни сме за подкрепата и разбирането, не кри радостта си Мима Минкова, първата SОS-майка, отгледала 19 деца, като и в момента в дома й са приютени нови 5 палавници. Тя е сред идеолозите за създаването на този клуб. Приема работата си на приемен родител като мисия за спасяване на деца и затваряне на домове. Като председател на Комисията по приемна грижа1 се радвам, че нараства броят на приемните семейства, отбеляза Вацка Хорозова, директор на „Социално подпомагане” – Плевен. Тя сподели пред присъстващите, че се надява примера на майките от село Глава да се подеме и в други населени места. „Мечтата ми е да дойде времето, когато да имаме приемни родители, но да нямаме деца за тях. Това ще е 100% реализирана деинституционализация или затваряне на домовете в България, каза още Хорозова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: