ВИМ дари бюст на Скобелев на Централния музей на въоръжените сили на Руската федерация

31.10.2013 13:06

31.10.vim2

В Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация в Москва се състоя тържествена церемония по подписването на договор между Военноисторически музеи – Плевен и Централния музей на въоръжените сили на Руската федерация, за даряването и поставянето в експозиция на бюст на генерал М. Д. Скобелев. На церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация Бойко Коцев, кметът на град Плевен проф. д-р Димитър Стойков, директорът на Военноисторически музеи – Плевен доц. д-р Милко Аспарухов, заместник префектът на ЦАО на град Москва Сергей Грантович Акопов, председателят на обществената организация „Союз друзей Болгарии” Виктор Василиевич Шарапов, вицепрезидентът на Международното обществено обединение „Скобелевски комитет” Владилен Иванович Гусаров и др. Договора от българска страна подписаха директорът на ВИМ – Плевен доц. д-р Милко Аспарухов, а от руска страна директорът на Централния музей на въоръжените сили на Руската федерация Александър Константинович Никонов.

31.10.vim1
Дарението се извършва по повод 170-годишнината от рождението на бележития руски пълководец, герой от Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. и Плевенската епопея ген. М. Д. Скобелев. Бюстът – реплика на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев, с автор на оригинала българският скулптор Ангел Спасов е изработен със средства на Форум „България – Русия” и е официално съгласуван с Министерството на културата на Република България. Партньорът на проекта, Форум „България – Русия”, предостави бюста безвъзмездно на Военноисторически музеи – Плевен конкретно за случая.

31.10.vim3
По време на церемонията доц. д-р Милко Аспарухов подари на Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация реликви от Руско-турската война 1877-78 г. от местата на бойните действия в района на град Плевен. На неформална среща-разговор директорите на двете музейни институции изказаха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество и съвместни инициативи между двата музея, което ще се конкретизира в подписването на договор между двете страни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: