Паметник на Цветан Спасов откриха в училището, носещо неговото име

31.10.2013 21:14

31.10.spasov1

Паметник на поета Цветан Спасов бе открит днес в едноименното училище в Плевен. Сред гостите на церемонията бяха зам.-председателите на Общинския съвет Петя Василева и Бисерка Илиева, колегите им съветници Албена Тотева и Чавдар Велинов, племенникът на Цветан Спасов – проф. Цветан Сивков, както и много общественици.
В словото си директорът на Прогимназията, Лилия Маринова, припомни за живота и делото на Цветан Спасов, изтъквайки, че с горещото си слово той предизвиква времето и успява да го запечата между редовете на своите стихове. Те остават за поколенията и са неговия огледален свят за всичко онова, което го вълнува и вдъхновява, посочи тя. Директорът сподели, че творчеството на поета ни представя като визитна картичка един млад и борбен човек, обичащ истината. Именно на нея той посвещава живота си, а за него тя е свободата, равенството между хората и възможността на всеки да живее в свят без насилие и без преследване заради своите идеи, допълни Лилия Маринова. Според нея, именно това го поставя в едно голямо съревнование с времето.

31.10.spasov2
Маринова изрази надежда, че алеята края паметника ще се превърне в любимо място за учители и ученици, в място за творчески пориви и игри, като благодари на всички, помогнали за реализацията на проекта. В програмата по откриването на паметника се включиха и възпитаници на школото, които рецитираха стихове на Цветан Спасов.

31.10.spasov3

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: