Изграждането на новото сметище край Буковлък официално е в ход

30.10.2013 15:34

30.10.depo1

Официалният старт на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Плевен бе даден днес на площадката край Буковлък. Той е на обща стойност 27 795 953.90 лв., като негов бенефициент е Община Плевен, а партньори – общините Долна Митрополия, Долни Дъбник, Пордим, Искър и Гулянци, както и Сдружение Регионално управление на отпадъците” – Плевен. Инвестиционният проект включва изграждането на първа клетка от регионалното депо с капацитет 785 000 хил. тона и период на експлоатация 14 г. – от 2015 до 2028 г. Освен клетка за отпадъци, системата ще включва сепарираща и компостираща инсталации, както и център за предаване на отпадъци.

30.10.depo2
Основните цели и ползи от реализирането на проекта се изразяват в изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на шестте общини, чрез създаване на условия за качествено третиране на образуваните отпадъци в региона, а също въвеждане и прилагане на икономически мерки, данъчни стимули и контрол.

30.10.depo3
Кметът на Община Плевен, проф. Димитър Стойков, изрази благодарността си към екипа на Общината, който е подготвил проекта, припомняйки, че той бе спасен буквално в последния момент. Проектирането на регионално депо е започнало още през 2001 г., направени са два проекта, които, обаче, са били отхвърлени от Министерството на околната среда и водите и така се наложи в последния момент, почти на коляно, да правим нов проект, върна лентата градоначалникът. Проф. Стойков изрази увереност, че той ще бъде реализиран в срок, отбелязвайки, че това е от изключителна важност. Защото отчисленията към РИОСВ с всяка изминала година нарастват и ако бяхме продължили със същите темпове, през 2013-а трябваше да отделим над 3 млн. лв. за депониране на битовите отпадъци, посочи той.

30.10.depo4
Проф. Димитър Стойков подчерта, че наред с изграждането на депото, от днес Общината стартира работата си и по проекта за рекултивация на старото депо за отпадъци. Той не скри, че проектът е значим, но изключително тежък, а в момента депото е далеч от съвременните изисквания. Да се надяваме, че до края на годината Община Плевен ще подпише и още два договора – за водния цикъл и тролеите, на стойност общо около 200 млн. лв. и така ще успеем да осигурим инвестиции на жител от общината в рамките на 2 000 лв., допълни кметът, заявявайки категорично, че това е белег за висок икономически растеж.

30.10.depo5

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: