Краеведи от цялата страна отбелязаха празника си в Плевен

26.10.2013 13:18

26.10.kraevedi5

Национална среща на краеведите в България домакинства днес Регионалният исторически музей в нашия град. Организатори на проявата станаха РИМ и Дружество „Краезнание” в Плевен, а повод за мероприятието бе отбелязването на Деня на българския краевед – 27 септември. Датата се счита за начало на краезнанието по българските земи, а то е поставено през 1837 г. с писмо от Юрий Венелин до Васил Априлов. В него Венелин приканва да започне събирането на фолклорни и етнографски материали, с посочени за това географски райони и селища в страната, а решението 27 септември да прерасне в Празник на краеведите се взема на третия конгрес на Съюза на краеведите.

26.10.kraevedi1
Сред участниците в националната среща бяха доц. Ани Златева от Института по история на БАН и проф. Марин Ковачев – председател на Съюза на краеведите в България и преподавател във ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”. Очаквано, търсен събеседник за дошлите в музея бе писателят Пелин Пелинов, като за гостите от страната бе чест да се запознаят с един от малкото ни живи класици.

26.10.kraevedi4
По време на проявата бе представен сборникът „Плевен и Плевенски край – минало, традиции, духовност”. Той съдържа материали от проведената през октомври 2012 г. в Плевен научна конференция и е факт, благодарение на съвместните усилия на Дружество „Краезнание”, Регионалния исторически музей, Военноисторическите музеи и Регионална библиотека „Христо Смирненски”. Съставител и редактор на сборника е Петко Дилков, като изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община Плевен.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: