Над 1500 танцьори от 35 клуба мерят сили във Фестивала „Мизия танцува” днес

26.10.2013 12:25

26.10.miziq1

35 клуба от цялата страна с над 1500 участници се съревновават в третото издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора „Мизия танцува 2013”, който се провежда днес в зала „Спартак”. Организатор на мащабната проява е Фолклорен танцов клуб „Българско хоро” – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, като тя е под патронажа на кмета на Плевен, проф. Димитър Стойков. Майсторството им оценява авторитетно жури с председател проф. Даниела Дженева и членове – Мария Евтимова – преподавател в Националното училище за танцово изкуство, хореографът Димитър Манов и директорът на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов.

26.10.miziq2
При откриването клубовете, дошли от София, Русе, Пловдив, Варна, Щръклево, село Чавдар, Шумен, Велики Преслав, Нови Искър, Козлодуй, Свиленград, Елин Пелин, Славяново, Златица, Пирдоп, Петрич, Дупница, Банкя, бяха посрещнати с хляб и сол от домакините от „Българско хоро”. Своите приветствия към тях отправи зам.-кметът Стефан Петков, който бе срез официалните гости заедно с началника на Отдел „Образование и култура” Йонита Иванова. Поздравявам всички вас за волята да съхранявате и предавате на поколенията невероятната самобитност, красота и богатство на нашия фолклор, българския дух, традиции и ценности, обърна се към танцьорите той. Петков сподели убеждението си, че с този ентусиазъм клубовете ще привличат все повече почитатели на неповторимите ни ритми и танци. Нека магията на българския фолклор бъде жива, за да черпим от нея сили, оптимизъм и самочувствие, пожела още зам.-кметът.

26.10.miziq3
По регламент всеки от клубовете се представя в рамките на до 6 минути, като играе две хора. Едното е по избор на участниците, а второто задължително трябва да бъде от Северна България. Награждаването ще бъде в късния следобед на площад „Възраждане”.

26.10.miziq4

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: