Калин Донков и акад. Светлин Русев сътвориха истински празник за плевенчани

24.10.2013 20:56

24.10.svetlin1

Като литературното събитие на годината в Плевен, и може би с право, определиха мнозина представянето на стихосбирката на Калин Донков „Ето я нощта”, илюстрирана от акад. Светлин Русев, тази вечер в художествена галерия „Дарение Светлин Русев”. Пространството на галерията едва побра всички почитатели на високото изкуство, като библиофилското издание бе представено от поетесата Валентина Атанасова, а част от стиховете в него представи директорът на ДКТ „Иван Радоев”, Илко Иларионов. Със свои музикални изпълнения в проявата се включиха изпълнители от Детски хор „Звъника” с ръководител Ваня Делийска, а сред официалните гости бяха началникът на Отдел „Образование и култура” в Община Плевен – Йонита Иванова и новоизбраният областен председател на БСП, Румен Петков.

24.10.svetlin2
В небето на българската поезия има едно име, което не само ни въздига нагоре и ни окрилява със своите строфи, но и ни вдъхва респект към писаното слово. С тези думи Валя Атанасова представи авторът на стихотворенията в книгата. За почитателите на Калин Донков това издание е празник на духа, защото в него са включени стихове, повечето от които не са чувани или четени, а тези, които вече знаем, са едни от най-любимите ни, посочи поетесата.
Популярният поет не скри, че е особено радостен от факта, че събитието е изцяло плевенско, подчертавайки, че всички, работили по тази книга, са плевенчани. Калин Донков призна, че от много години със Светлин Русев са искали да направят една книга с елегии, но все са мислели, че не са се събрали достатъчно произведения. Рисунките към стихосбирката не са илюстрации към стихотворенията – просто аз подбрах стихотворенията, а Светлин се включи с цикъл рисунки със същите есенно-зимни тонове, сподели пред многобройните си почитатели Донков. По думите му, част творбите са още от момчешките му години, като се отпечатват за първи път.

24.10.svetlin3
Акад. Русев не спести хвалебствията си от начина на презентиране на книгата. „Когато слушах как Илко Иларионов представя стиховете на Калин, разбрах, че настина е голям поет. Винаги имам предразсъдъци, когато актьор чете стихове, но това е един от редките случаи, в които авторът действително бе представен по един много силен начин”, сподели в характерния си стил изтъкнатият творец.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: