Дни на гръцката култура организират в Артцентъра

23.10.2013 11:37

23.10.artcenter

От 29 до 31 октомври Артцентър – Плевен ще бъде домакин на Дни на гръцката култура в нашия град. В събитието ще вземат участие творци от Сдружението за литература, изкуство и наука към ЮНЕСКО – Гърция, като то се реализира с подкрепата на Община Плевен и Дружеството на писателите в Плевен. Подробности за проявата „Плевен за Плевен” научи от поета и преводач Емилия Трифонова, която е направила връзката между домакините и творците от южната ни съседка.

Официалното откриване ще е на 29 октомври, вторник, от 17.30 ч., като гостите ще бъдат посрещнати по български обичай с хляб и сол от изпълнители от Северняшкия ансамбъл, а в програмата, която са подготвили домакините, ще видим също танцьорите от ансамбъл „Нашенчета” при ЦРД, балерините от школата при читалище „Съгласие” и музиканти от НУИ „Панайот Пипков”. На следващата вечер, отново от същия час, в Артцентъра ще се проведе музикално-поетична вечер с четене на преведени произведения от гръцки автори и гръцка музика. Част от програмата ще бъде и представянето на преведената на български книга на Костас Нусиас. Премиерата ще е на 31 октомври, четвъртък, от 15.30 ч. в ХГ „Дарение Светлин Русев”.

От гръцка страна ще ни гостува група от 27 човека, като 14 от тях са поети, а останалите са художници, разказа Емилия Трифонова. Всеки от художниците ще се представи с 5-6 свои творби от различните жанрове, а сред участниците ще има такива от цяла Гърция – Атина, Лариса, Коринт, Каламата… В изложбата ще се включи и плевенчанката Марияна Еклесия, която също е член на Сдружението за литература, изкуство и наука към ЮНЕСКО – Гърция. Гърците, също като нас, организират международни литературни срещи „Побратимени светове”, а при своето участие Марияна направи скулптура на главата на Александър Велики, която ще покаже в Артцентъра, сподели още поетът и преводач.

Текст и снимка: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: