Осветиха храма „Св. Йоан Рилски” в Загражден

23.10.2013 7:37

Храмът „Св. Йоан Рилски” в село Загражден бе осветен след основен ремонт. Тържествена молитва и водосвет отслужиха отец Пламен от Гулянци и отец Марин от Дъбован. Гости на селото в тържествения момент бяха председателят на Общинския съвет в Гулянци – Огнян Янчев, общински съветници, представители на общинската и кметска администрация, председателят на Обществения съвет Емилия Петрушева. Духовните лица осветиха и курбан, от който бе раздадено на всички присъстващи за здраве.

23.10.zagrajden1
Храмът „Св. Йоан Рилски” е построен през 1936 г. Последно ремонт на сградата е правен през 1977 г. Влиянието на атмосферните условия през последвалите над 30 години оставя своя отпечатък върху сградата и голяма болка в сърцата на загражденци. Въпреки трудните времена, родолюбиви хора подемат акция, за да запазят Божия дом. Ремонтът започва през 2009 г. по инициатива на Църковното настоятелство и най-вече на д-р Катерина Вит, която родом е от този край, но от години живее и работи в Германия.

23.10.zagrajden2
Средствата в размер на 30 000 лв. са осигурени от дарители, сред които д-р Вит е най-големият. За ремонта на сградата и облагородяването на двора й са помогнали още Дирекцията по вероизповеданията с 5000 лв., Община Гулянци със средства за оградата и закупуването на климатик, кметство Загражден, Петър Калинов с 2000 лв., както и много други хора и фирми. Освен външен ремонт на сградата е извършена и реставрация на иконописите вътре. Рисуваните през миналия век от руския художник Петър Гейман стени, сега греят в нови цветове, възстановени от художничката Йорданка Дечева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: