Вторият турнир от шахматната верига Купа „Евроинс“ излъчи своите победители

22.10.2013 8:02

Традиционната за града ни надпревара събра в клуба на бул. Скобелев 20 общо 47 шахматисти на възраст от 5 до 72 години. Сред участниците имаше и гости от Пловдив, Ловеч, Раднево и Мездра. Тази единствена по рода си верига за любителите на древната игра в града датира от 2009 година и се организира от СКШ „Плевен 21“. За реализирането на надпреварата вече пета година финансово съдействие оказва ЗД „Евроинс“ АД, агенция Плевен.

shah1
Шестнадесетото издание на турнира се проведе по регламент в 7 кръга по Швейцарска система и при контрола за игра 60 минути на състезател. Двадесет и пет от състезателите бяха градирани, а от тази година резултатите се предоставят на БФШ за изчисляване на българско ело.
В група А в конкуренцията на 29 шахматисти, едноличен победител стана 18 годишният състезател на СКШ „Плевен 21“ Анатоли Атанасов с актив от 5,5 точки. По пътя за първото място Анатоли успя да победи основните си конкуренти – водачът в стартовия списък Даян Нинов с коефициент 2191 и Симонета Иванова с ело 2062. Да припомним, че талантливият състезател на треньорката мс Христинка Илиева е трикратен носител на Купа „Евроинс“ през 2010, 2011 и 2012 година.С натрупаните до момента 39 точки от 40 възможни Анатоли повежда и в тазгодишната класация преди изиграването на декемврийския турнир.
Втората награда спечели 16 годишната Симонета Иванова с 5 точки. Като държавни шампиони за 2013 г. на двамата плевенчани им предстои участие на Световно първенство в Обединени Арабски Емирства през декември.
За третата награда се пребори гостът от Раднево Мирослав Митев, също с 5 точки.
Наградата до 14 години получи Давид Цветанов, който се нареди на четвърта позиция в целия турнир, натрупал същите точки, но с по-лоши допълнителни показатели. Женската награда отиде при Гергана Димитрова, която събра 3,5 точки. От 10 годишните шахматисти първи се класира Валентин Митев с 3,5 точки.
В групата на начинаещите за участие се записаха 18 момичета и момчета, които по регламент изиграха 7 партии с контрола 30 минути на състезател.

shah2
С по 6 победи финишираха две момичета – Ева Русева и Кристина Апулчева. По-добрите турнирни показатели отредиха първото място да заеме второкласничката от НУ „Христо Ботев“ Ева русева, която доби право да играе занапред в група А. Ева бе наградена с купа под формата на офицер, специално изработен плакет, символизиращ златен медал и грамота. Втора остана ученичката от НУ „Отец Паисий“ Кристина Апулчева, а бронзовия плакет получи Иван Червенков от СОУ „Иван Вазов“, финиширал с 5 точки.

shah
Най-малкият участник бе Теодор Кръстев, от трета група на ЦДГ 6 „Чучулига“. За старанието и добрата си игра малкият шахматист от школата на СКШ „Плевен 21“ бе награден с грамота и предметна награда.
Третият, заключителен турнир от шахматната верига Купа Евроинс ще се проведе в началото на месец декември в клуба на бул. Скобелев 20.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: