Девети обновен паметник на Пирогов откриха в Плевенско

21.10.2013 9:20

21.10.balgarene

Девет са вече реставрираните паметници на акад. Николай Пирогов в Плевенска област, като такъв бе открит официално вчера и в Българене. Инициативата е на Областния съвет на партия „Нова зора” – Плевен, а сред гостите на церемонията бяха областният управител Илиян Йончев, секретарят на Областта Емил Димитров и депутатите от „Коалиция за България” Минчо Минчев, Петър Дулев и Димитър Кочков. Пред тях кметът на Българене, Симеонка Мусакова, разказа повече за историята на селото, както и за биографията на акад. Пирогов и неговата мисия в нашия край по време на Руско-турската война. От нея присъстващите научиха, че лазаретът на медика край Българене е бил в местността „Елията”, недалеч от прословутия римски мост.

21.10.balgarene1
„Може би за някои е странно защо една политическа партия се занимава с подобни инициативи, но искам да напомня, че и в Светото писание е казано, че светлината изгрява от изток. А очите на българския народ винаги са били насочени в тази посока, където имаме братя, проливали кръвта си за нашата свобода”, каза в приветствието си председателят на „Нова зора” и депутат в 42-ото Народно събрание, Минчо Минчев. По думите му, въпреки тиражираната русофобия, българите продължаваме да бъдем братя и приятели с руския народ. И това е нашият скромен израз към святото дело на освободителите, отбеляза той.

21.10.balgarene2
Своето поздравление към инициаторите на похвалната кампания и събралите се край реновирания паметник на Пирогов отправи и областният управител Илиян Йончев. Изключителен подвиг от страна на изтъкнатия учен е, че когато е извикан тук по време на Руско-турската война, е бил на 67 години, подчерта губернаторът. Йончев изтъкна, че на този ден отдаваме отново почест не на тези, водили битките, а на хората, които на втория фланг са спасявали човешки животи. Нека пазим този паметник свят, защото акад. Пирогов е дал достатъчно от себе си, за да се наричаме днес българи, апелира областният управител.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: