В своя магичен свят потопи публиката художникът Димитър Василев

18.10.2013 13:29

18.10.beshkov

67 творби – рисунка, графика, живопис и илюстрация, събра в първата си самостоятелна изложба плевенският художник Димитър Василев. Експозицията бе открита снощи в художествена галерия „Илия Бешков”. Въпреки лошото време, камерната зала на галерията се оказа тясна за всички желаещи да се докоснат до творчеството на художника, а сред гостите бяха много негови колеги и ученици от Езиковата гимназия.

18.10.beshkov1

Всеки път, когато съм се срещала с рисунките на Димитър Василев, си задавам един въпрос – илюзорна или мечтана е неговата реалност, сподели при откриването главният уредник на ХГ „Илия Бешков”, Антония Караиванова. Тълкуванието повече от две десетилетия на темите за храма и търговците в него, за готическия и еклектическия пейзаж, за агресията и меланхолията ни прави съпричастни в това душевно пътуване и ни оставя усещане за намерена умиротвореност, отбеляза тя. В дискретна моливна рисунка израстват обитавани от спомени и сънища колони, кули и сгради, които сякаш вече нямат място на земята. Носят празните си стаи и изящните арки в една нова и по-хармонична вселена.
Според Караиванова, колкото и графичната мисъл на Димитър Василев да е загадъчно съзерцателна, толкова екстровертна е неговата живопис. И както самият той казва, всичко тук е важно, защото е етап, а смисълът е проницаем истинно, като съзерцание и равносметка, като обобщение на даден пропътуван между възторзи и неволи личен хоризонт, отбеляза още главният уредник на галерията.

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: