Медицински колеж – Плевен изпрати първия си випуск помощник-фармацевти в годината на своя юбилей

15.10.2013 12:27

koleg3

Днес в Аудиториум „Магнум” на Втора клинична база с Тържествена Промоция Медицински университет – Плевен изпрати 63-тия випуск дипломанти на колежа – медицински, рентгенови лаборанти и социални работници, както и първия випуск помощник-фармацевти. Тържеството уважиха областният управител на Плевен Илиян Йончев, заместник-кметът на Община Плевен Стефан Петков, представители на държавни институции и ведомства.

koleg1
След тригодишен курс на обучение се дипломират общо 53 студенти по специалностите „Медицински лаборант” (13 студенти), „Рентгенов лаборант” (17 студенти), „Социални дейности” (10 студенти) и „Помощник-фармацевт” (13 студенти). Всички те са придобили образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър” с възможност да продължат обучението си по бакалавърските и магистърски програми в специалностите „Управление на здравните грижи” и „Социални дейности”.
Средният успех на випуска е Много добър 5.30, като общо 17 студенти завършват с отличен успех, от които 5 социални работници, 3 рентгенови лаборанти, 5 медицински лаборанти и 4 помощник фармацевти. Отличник на випуска е Ромелия Ангелова от специалност „Социални дейности” с успех от курса на обучение – отличен 5.94.

koleg2
Всички дипломирали се здравни специалисти и социални работници вече са се реализирали професионално в лечебните заведения в града и страната. Помощник-фармацевтите работят в открити и болнични аптеки и складове с лекарствени продукти за търговия на едро. Социалните работници се реализират успешно в бюрата по труда, защитени жилища, дирекция „Социално подпомагане и социални услуги”, структури на МВР, както и продължават обучението си за придобиване на по-висока квалификационна степен. Медицинските лаборанти работят в клинични, микробиологични, хистологични, паразитологични, медико-генетични лаборатории, както и центрове по трансфузионна хематология. Рентгеновите лаборанти се реализират във всички звена за образна диагностика на публичните и частни лечебно-диагностични заведения – рентгенови отделения, компютърен томограф, магнитно-резонансен томограф, отделения по лъчелечение и др.

koleg5
Тази година на празника на Медицински университет – Плевен колежът отбеляза 65 години от своето основаване през далечната 1948 г. като първото медицинско училище в града за обучение на медицински сестри. За дългия период на съществуването си то няколко пъти променя своето название, специалности и образователни степени. През годините в колежа се обучават последователно акушерки, лаборанти, рехабилитатори и социални работници. През 2007 г. той става част от структурата на университета. За своята 65-годишна история колежът е дипломирал над 10 740 български и чуждестранни специалисти в областта на здравните грижи, които са намерили успешна професионална реализация в страната и чужбина.

koleg4
На Тържествената промоция дипломантите на колежа положиха клетвата на Флорънс Найтингейл, пионер и основоположник на професионалната сестринска грижа, а проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, връчи дипломите на абсолвентите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: