Слаб интерес по проекта за енергийно обновяване на домовете в Плевен

14.10.2013 14:16

Едва седем са заявленията, подадени в Плевен, по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Това стана ясно днес на пресконференцията по повод третата информационна кампания по проекта. Ева Радева, координатор на проекта за община Плевен, посочи, че това е едва 0.466% от сградите в нашия град, отговарящи на критериите за участие в проекта. До този момент общо за цялата страна са подадени 344 заявления, а 237 от тях вече са внесени за оценка в Министерството на регионалното развитие. За Плевен одобрените заявления са две, като останалите пет тепърва ще бъдат разгледани.

obshtina
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта възлиза на 50 млн. лв., като целта му е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради. За всеки от одобрените обекти собствениците получават финансова помощ в размер на 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. Разходите за обследването й се покриват изцяло от оперативната програма.
Участието в този проект е изключително важно, тъй като чрез него се спестяват много разходи за домакинствата, отбеляза кметът на Плевен, проф. Димитър Стойков. По думите му, това вече е отчетено в училищата, които бяха санирани по европейски програми. Директори ме информираха за около 50% намаляване на разходите за топлоенергия, въпреки увеличението на цените, подчерта той.
Повече информация по проекта плевенчани могат да получат и през следващите два дни в рамките на кампанията. Последните информационни дни ще се проведат утре и вдругиден от 15 до 18.30 ч. пред сградата на Община Плевен.

Текст и снимка – Радо Христов, Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: