Над 50 каракачанки се състезаваха днес на Бригадирската поляна

12.10.2013 15:47

kuche4

Днес Бригадирската поляна в парк „Кайлъка” събра много любители на древните овчарски кучета. 52 породисти и своенравни екземпляра от цялата страна си оспорваха медалите в първата за Плевен изложба на каракачанската порода, която се реализира със съдействието на клиника „Ида – Вет”.

kuche6
Претендентите се състезаваха в няколко категории: бебета – от 3 до 6 месеца, подрастващи – 6-9 месеца, младша възраст – 12 месеца, интермедия – 12-24 месеца, открит ринг – 2-8 години и ветерани – над 8 години. Кучетата оценява жури от съдии-експерти, оглавено от председателя на клуб „Каракачанско куче” – Атанас Узунов.

kuche1

Критериите за оценка бяха, дали животните отговарят на стандарта за каракачанско куче, който определя височина, стойка, глава, движения, характер.

kuche2
Медалът след дълга преценка на журито отиде при петгодишния Алцек от Плевен, а при най-малките златото грабна Рангел от София, който е на половин година.

kuche3
Каракачанското куче е една от най-старите породи по нашите земи. То е осноположник на породата Българско овчарско куче. От древни времена каракачанките пазят стадата в планините и са верен спътник на хората. Животните, въпреки страшния си вид, са рядко агресивни към хората, но пък винаги са готови да се бият докрай с диви животни и да охраняват домовете на стопаните си.
Успех на инициативата от екипа на Плевен за Плевен!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: