Екипът на ЦДГ №2 “ Юнско въстание“ участва в международен проект

11.10.2013 12:54

Последната за програмния период на програма Учене през целия живот 2007 – 2013 селекция на Междуучилищни партньорства донесе и поредния успех за ЦДГ №2 „Юнско въстание“-Плевен.
Проектът E.U.R.O.P.E. – EuropeanUnionRegionsinOurPupils“ Eyes (Европа – Европейски обединени региони в нашите детски очи) спечели оспорваната надпревара между 453 проектни предложения за България, подадени в сектора „Средно образование“ през февруари.

gradina
Проектът е резултат от реализирана подготвителна визита, чийто домакин беше детска градина „Юнско въстание“ през ноември. В нея участваха представители от 6 държави: България, Полша, Гърция, Испания, Румъния, Латвия. Окончателното оформяне на предложението продължи онлайн през следващите три месеца и е пример за успешна екипна дейност. Продължителността на проекта ще бъде две години.
Страни-партньори по проекта са: България, Полша, Гърция(Крит), Австрия, Унгария, Румъния, Турция, Латвия, Италия, Испания.
Координаторът на проекта Доц. д-р Т. Вълова представи целите и дейностите на проекта:
„Уверена съм, че спечеленият проект е ново предизвикателство пред екипа на ЦДГ №2 „Юнско въстание“.Успешното сътрудничество между Педагогическият колеж и градината има повече от 30-годишна история, но през последните пет години контактите се засилиха в посока на международно сътрудничество и проектна дейност. Детската градина беше домакин на първото голямо обучително събитие по eTwinning през 2009г.Работата по европейски проекти създава предпоставки за създаване на различна среда на педагогическото взаимодействие, тъй като учителите получават достъп до информация относно работещи подходи и практики в други държави и региони. Това повишава равнището на осведоменост и възможностите за сближаване на образователните институции. По отношение на различните видове педагогическа практика, които се осъществяват в базовата градина, работата по европейски проекти: „Коменски“ и eTwinning е много важна за съвременна подготовка на студентите-бъдещи педагози. Те получават възможност да осъществяват наблюдения и да практикуват в среда, в която педагогическите иновации са интегрирани в образователната и възпитателна дейност.
Проектът E.U.R.O.P.E. ще събуди интереса на децата да си сътрудничат и да продължат своето сътрудничество, по-късно в полза на общия живот в Европейския съюз като цяло. Децата трябва да знаят как техните връстници в други страни живеят, какво правят, мислят и мечтаят. Някои от тях ще пътуват със своите родители и учители в страните партньори. Те ще покажат своя всекидневен живот, интереси, традиции, места, в които живеят и с които се гордеят, сподели координаторът на проекта .
Проектът има за цел да повиши нивото на сътрудничество между деца, учители и родители от различни европейски страни. Чрез групиране в географски райони децата ще изпълнява редица дейности, които ще помогнат да разберат повече за нашите страни, като част от неформалните европейските региони и глобалните общности. Чрез игри, състезания, гатанки, песни ще бъдат създадени основните съвместни продукти: пътеводител, пъзел, дигитални книги.
Екипът на ЦДГ №2 “ Юнско въстание“ започна новата учебна година с нов проект по програма „Коменски“, сподели с гордост г-жа Румяна Ценова, директор на градината: „Това се случи след успешно приключване на друг по същата програма. Работата по проекти е приоритет за детското заведение, защото чрез тази дейност се обогатяват знанията на учителите не само в пряката работа с децата, на и по отношение компетенциите свързани с общуване на чужд език и работа с компютър. Детското заведение е в дългогодишно сътрудничество с преподавателите и студентите от Педагогически колеж гр.Плевен. Използвайки тази възможност, бяхме включени в обучения по Програма „e Twinning“, посланник по която за България е доц. Теодора Вълова, преподавател от колежа.Без знанията, които натрупахме в обученията и без десетките проекти, които осъществиха учителите ни в e Twinning, не бихме могли да се справим с осъществяването на такива големи проекти.
текст и снимка – Таня Вашкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: