Мистика и тайнство при извора на Златна Панега

06.10.2013 18:50

panega7

Река Златна Панега е дълга 45 км от извора да вливането й в Искър. По поречието й са изградени седем населени места – Златна Панега, Румянцево, Петревене, Луковит, Радомирци, Рупци и Червен бряг, разположени на територията на три общини. Температурата на водата варира от 11 до 15 градуса, най-ниска през февруари и най-висока през юни. Водите на реката не замръзват и не пресъхват.

panega2
Реката носи името на богинята Панака – дъщеря на древвогръцкия бог Асклепий, лечителят на всякакви болести. Изворът й се намира в триъгълна падина, до село Златна Панега, много близо до разклонението на пътя от София към Варна и Русе. На около час с кола от Плевен.

panega4

Районът е силно карстов, оттам и кехлибареният цвят на водите, който създава една особена атмосфера на мистика и тайнство. От времето на траките, та до днес, хората вярват в целебните свойства на водата. Мястото е било светилище на Асклепий.

panega1

Идвали са хора от различни краища, като с вяра за изцеление са дарявали малко оброчни плочки. Особената магия, която носи мястото, може лесно да бъде усетена от всеки, който приседне на брега на извора и си потопи за няколко минути в синята тишина на водата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: