“Разум и чувства” в една изложба на фотографа Любо Бенковски

05.10.2013 12:59

Вчера във варненската галерия “Буларт” поредна самостоятелна изложба откри плевенският фотограф Любомир Бенковски – Бенджи. Проектът е под наслов “Разум и чувства” и се реализира с изключителното съдействие на Катедра “Анатомия” при МУ – Варна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Как се случват чувствата? Как става така, че образът, възприет от окото, или познат шум, който кара тъпанчето да вибрира, достигат светкавично до мозъка и го карат да връща реакция – движение на тялото, мимика на лицето или още повече – асоциация, спомен, запалване на нова емоция? Ако попитате медиците, те ще ви кажат, че механиката е важната. И още: без сетивни органи и физиология на процесите, влюбването, например, не би се случило. Че то е резултат на електрически ток и химическа реакция в тялото.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ако попитате артистите, те ще ви отвърнат, че първични са онези фигура, жест, лице, полъх, които отключват механиката на чувствата. Няма ток и химичен процес без изначалното видимо…
Фотосите на Любомир Бенковски не дават отговори. Това е изложба-загадка. В нея ще откриете нещо неочаквано – образи от един непознат, невидим с просто око свят, в който се разкрива морфологията на усещанията и емоциите. Материята, която създава вълненията на тялото, има своя собствена естетика и притегателност. Тя е свят от абстракции и оригинални форми, и това май е най-логичното…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Крайно време е и някоя от плевенските галерии да се сети за Любо Бенковски и инициира негова изложба и тук, където са много от приятелите му. Успех!

Снимките са предоставени от Агенция Булфото, за което, и специално на Евгени Димитров – също плевенчанин, сърдечно благодарим!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: