Светът на една талантлива млада художничка в 36 картини

03.10.2013 12:47

„Моят свят” е първата самостоятелна изложба на младата художничка Александра Вацова. Тя бе открита вчера в „Къщата на художниците” в Плевен, в присъствието на много съученици, приятели, преподаватели и близки на Александра от преподавателят й Валентин Асенов – Хъкъла.

valio3

“Преди 4 години едно момиче, което току що бе дошло от Испания, кандидатства в нашето училище със специалност “Изящни изкуства”. Картините и рисунките, които ни представи тогава, ни дадоха основание да вярваме, че ще постигне големи резултати. И не се излъгахме”, каза в словото си Валентин Асенов. Художникът не скри, че през всички тези години Алекс е работила и продължава да работи сериозно, с мисъл за своето израстване като творец и за духовното си извисяване. “Алекс е момиче, което работи упорито над задачите, които са й поставени, един творец, който си поставя проблеми за разрешаване, а освен таланта, който притежава, трудът е едно от основните й качества.”

valio5
На откриването стана ясно, че заслуга за нейното развитие и усърдие в рисуването имат и най-близките хора на Александра – семейство Мария и Валентин Генови, дали всичко от себе си, за да осигурят спокойна и уютна атмосфера на талантливата художничка.

valio4
В първата си самостоятелна изложба Александра представя пейзажи от България, Испания и Италия. По думите на Хъкъла, от всички тези творби лъха една жизненост и поетичност, както и много познания при изграждането и организирането на една картина, познания по перспектива, анатомия, цветово изграждане, нюанси. Той сподели убеждението си, че талантливата му ученичка с всяка изминала година ще върви уверено напред и ще овладява още повече езика на изкуството.
Един факт от събитието, който заслужава аплаузи, е подкрепата на всички съученици на Александра, дошли в дъждовния ден в „Къщата на художниците”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: