Велопоход в Деня на сърцето

29.09.2013 18:55

velopohod

Световният ден на сърцето се отбеляза с велопоход в парк „Кайлъка” в Плевен, който организира екипът на „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен”. В неделния ден велошествието започна в 10 ч., от входа на парка, и продължи до малкия язовир. Плевенчани, които се присъединиха към похода, останаха доволни от инициативата, тъй като карането на велосипед е един от най-достъпните видове спорт в града. Инициативата подкрепи и председателят на Асоциация пулмонална хипертония –Тодор Мангъров, който преди месец направи велопоход до Австрия, и премина 1200 км. Той е един от малкото пациенти с рядкото заболяване, който е имал шанс да бъде опериран там преди 2-години, а за да докаже,че интервенцията е била успешна, предприе дългият преход.
В шествието се включиха и пациенти с други заболявания, които преминаха без проблем разстоянието от входа на парка до язовира.
Специалистът по кардиология в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” д-р Николай Илиев каза, че целта на инициативата е да се стимулира и повиши двигателната активност на населението, но и редуциране на теглото. „ Точно тези изотонични физически усилия, като карането на велосипед са необременяващи за сърцето и имат положителен ефект”, обясни специалистът по кардиология д-р Николай Илиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: