Нощта на учените събра в един отбор преподаватели, студенти и ученици

28.09.2013 9:30

Вчера Медицински университет – Плевен, съвместно със Съюза на учените – клон Плевен, за трети пореден път бе основен организатор и домакин на Европейската „Нощ на учените”. На този ден университетите и научните институти на Стария континент отварят врати за гражданите, за да представят по достъпен начин различни научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни на науката.

nosht3

За България този проект стартира през 2006 г., като през изминалия период участващите в евпоропейската инициатива «Нощ на учените» университети и научноизследователски организации насочват общественото внимание и популяризират постиженията в различни области: физика и технологии (2006 г.); археология и история (2007 г.); биология, химия и екология (2008 г.); астрономия (2009 г.), наука и индустрия (2010 г.), химия (2011 г.), иновации (2012 г.). Тази година Нощта на учените се проведе под мотото «TРИЪГЪЛНИКЪТ НА ЗНАНИЕТО И ЕВРОПЕЙСКОТО ГРАЖДАНСТВО».

nosht4
Плевенската «Нощ на учените» се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет – Плевен с активното участие на Съюза на учените – клон Плевен. Събитието се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център, съпътствано от интересни прояви, целящи да откроят град Плевен и Медицинския университет като достоен и атрактивен домакин. Гостите имаха възможността да се запознаят с интересни презентации на учени от града, в които всеки присъстващ мажеше да намери своята рецепта за постигане на по-добро качество на живот.

nosht2
Във фоайето на Телекомуникационния ендоскопски център бяха представени любителски фотографии, демонстрации на химични реакции, любопитни факти за български знаменити учени. Посетителите станаха свидетели на демонстрация на метод за йонизиране на водата. Нощта на учените в Плевен завърши с Младежко научно кафе и парти в хотел „Балкан”, където студенти и преподаватели дебатираха на тема „Науката за всеки ли е? Как се „отглеждат” таланти за научна кариера?“

nosht1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: