Сирийските бежанци – едно добро решение на Общинския съвет и много въпросителни около случая…

26.09.2013 14:28

Днешната сесия на местния парламент предизвика особен интерес от страна на журналисти и плевенчани, с оглед на очакваната информация от кмета на Плевен за евентуалното настаняване на сирийски бежанци на територията на Общината. Това най-вероятно бе и причината да видим в началото на заседанието и повечето от кметовете на малките населени места в залата. Явно, напрегната обстановка се бе пренесла и върху озвучителите в залата, които накараха всички присъстващи да почакат известно време, докато бъде, по протокол, пуснат химна на Република България.

sesia1

Иначе, близо три часа продължиха дебатите в Общинския съвет по информацията, предоставена от кмета на Общината проф. Димитър Стойков, за настаняване на бежанци от Сирия на територията на област Плевен. Тя беше гласувана като допълнителна точка от дневния ред на септемврийската сесия, във връзка с получено писмо от Министерството на вътрешните работи, и презентирана с помощта на мултимедия. В писмото е записано, че като подходящ обект за настаняване на бежанци в Плевен се счита школата за обучение/бившата база на Гражданска защита в Кайлъка/, стопанисвана от МВР. Кметът припомни за срещата си с премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев, на която е била коментирана темата. Неговата позиция е била, че сградата в “Кайлъка” е неподходяща, тъй като се намира в окаяно състояние. По думите му, в следващ разговор, Цветлин Йовчев се е съгласил Общината да представи други варианти на МВР, които да бъдат разгледани като алтернативни предложения.
На сесията стана ясно, че тези обекти са: закритото ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Коиловци, закритото ВУИ “А. С. Макаренко” – Славовица, закрито поделение в Телиш и Техникумът по нефтодобив “Г. Златарски” – Долни Дъбник, като всяко от сградите се нуждае от сериозен ремонт.
Съветникът от БНД Георг Спартански коментира, че в случая на първо място стои въпросът, дали Общината да предостави сграда или не, като предложи да не се взема такова решение, без ясни гаранции за сигурност и финансиране от страна на правителството, както и да бъде даден ясен отговор по какви критерии Плевен е бил избран за настаняване на бежанци.
По предложение на колегата му – Найден Зеленогорски, и след 15-минутна пауза, дойде ред да се чуе и позицията на държавата в лицето на Областната управа, представена от заместник-областният управител Мирослав Михайлов и главният секретар Емил Димитров – Ревизоро. Последният посочи, че буквално за 2 часа е трябвало да уведоми Правителството за имотите с отпаднала необходимост към министерствата, които могат да бъдат използвани незабавно за настаняване на бежанци. Отговорът е бил, че такива няма…

sesia2
Така след 3 часа дебати, се гласува предложение, формулирано от съветник Спартански. То бе в две точки, като в първата бе записано, че на базата на постъпилата информация от общинската и областната администрация, за отсъствието на техническа възможност в имоти държавна собственост да бъдат настанявани бежанци, Общинският съвет счита, че такова на този етап е невъзможно. Във втората точка от текста бе предложено, с оглед евентуалното постъпване на бъдещо искане от страна на държавните институти за настаняване на бежанци в имоти общинска собственост, местният парламент да се произнесе само при получаване на ясни критерии относно избора на общината, като място за настаняване. Общиннският съвет в Плевен поиска и ясни гаранции от страна на държавните институции за пълното поемане на финансирането на настаняването и опезпечаване сигурността на местната общност.

sesia3
Много въпроси по случая, обаче, останаха без отговори. Първият – на базата на какви критерии правителството определи точно Плевен за домакин на сирийските бежанци? Вторият – кому беше нужно и по какви причини бе направена от кмета презентацията на евентуални сгради, които до поемат бежанците, при положение, че някои от тях дори не се намират на територията на Община Плевен? Третият – как не се намери поне един народен представител от Плевенски регион, който да заяви позиция по случая?…

#тагове:

НАЙ-НОВИ: