Преди възстановката в крепостта „Сторгозия”, Плевен за Плевен „инспектира” обекта

25.09.2013 11:22

krepost7

Битът, занаятите, устройството на гарнизонната крепост, съществувала на територията на днешния Плевен, както и структурата на Римската империя, ще бъдат представени пред жителите и гостите на град Плевен на 27 септември, петък, от 10:00 до 19:00 ч. при разкопките на късноантична крепост „Сторгозия“ в парк „Кайлъка“. Официалното откриване е в 11:00 ч.

krepost2
През целия ден в атмосфера, създадена от разкопките на крепостта, открита преди десетилетия в защитената местност „Кайлъка“, над 80 участници ще покажат ежедневието на античните жители в провинция Мизия, техни професии и занимания, информират от Община Плевен.
Историческата възстановка „Един ден в Римска Сторгозия” е една от финалните дейности при реализацията в партньорство с Областна администрация – Плевен, на „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен”, осъществяван по ОП „Регионално развитие”.
Припомняме, че „Златен век” ЕООД на актьора Калин Сърменов е фирмата, спечелила обществената поръчка за изпълнение на възстановката, както и други дейности, свързани с информационното обслужване и презентиране на плевенския проект.

krepost4
Общата цел на проекта е засилване на туристическия потенциал на региона за осигуряване на устойчив икономически растеж чрез развитие на конкурентоспособни туристически продукти на основата на подобряване и разнообразяване на наличните природни и културно-исторически забележителности, инофрмират от Община Плевен.

krepost1
Днес Плевен за Плевен реши да „инспектира” крепостта „Сторгозия” и провери на място, как вървят довършителните дейности преди възстановката. Близо 20 работници трескаво редяха плочки по новоизграденото стълбище с над 200 стъпала /до ресторант „Двете сърнета”/, водещо директно до крепостта.

krepost6
На площадката около самата крепост, багер заравняваше терена и оформяше алеите от насипен чакъл. Така че, ако ще идвате на възстановката в петък – не ви препоръчваме да го правите с обувки с високи токчета. Какво ще се случи със заравнените пространства чернозем около крепостта и алеите – ще чакаме да разберем през ноември, когато проектът приключва окончателно.

krepost3

Готова е панорамната площадка пред стените на крепостта, както и караулката за денонощната охрана на обекта. Какво ще се пази ли, според работниците на обекта, току-що положените кабели за алейното осветление…Не е зле да се помисли и за осветяване на асфалтовия път, водещ до крепостта „Сторгозия”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: