Читалище “Съгласие” посреща 145-та юбилейна година с много инициативи

23.09.2013 14:09

saglasie

Най-старият културен институт в Плевен – читалище “Съгласие”, навлиза в своята 145-та юбилейна година. До октомври 2014, когато ще се отбележи и самият юбилей, екипът на читалището и неговото ръководство ще акцентират на актуализирането на политика за скъсяване на разстоянието културен институт – културни аудитории. Както и досега, основна задача остава инициирането и организирането на изложби, литературни четения и срещи с различни представители на художествения живот, инициативи ,свързани с литературата, музиката, изобразителното изкуство и адресирани към различни възрастови групи. Това информират от читалището.
Основните насоки на „Съгласие” се определят от работата на Библиотеката, школите и формация “Оркестра Симфоника”, която работи на проектен принцип. Прироритет в дейността на библиотеката остава актуализирането на библиотечния фонд, който да удовлетворява читателските търсения. Читатели до 1-ви клас вкл. и пенсионерите над 70 год. могат да ползват услугите на библиотеката безплатно, както досега. Годишните такси са: ученици до 7 клас вкл. – 2.00 лв; всички останали категории – 5.00 лв. За ползване на читалнята месечната карта е 2.00 лв.
През настоящата седмица са приемните изпити за Балетната школа с гл.худ ръководител Маня Николова. Идващата година е юбилейна и за школата навършват се 60- години от нейното създаване. Към нея продължава да работи Студиото за класически танци.
За 35-ия си рожден ден се стягат и Фолклорен ансамбъл “Мизия” и Детската танцова школа с художествен ръководител Михаил Денев. Формациите приемат участници без ограничения за възрастта.
Продължава записването за Школата по немски език за деца”Мечето Теди” с преподавател Боряна Георгиева, както и Студиото за модерен балет с ръководител Лили Желязкова.
Творческият сезон 2013/2014 г. стартира с юбилейната конференцията “Петър Ненков /1868-1917/ – новатор в библиотечното дело в България и библиотекар с международно признание”, със съдействието на Община Плевен. Форумът ще се проведе на 3 октомври от 14.00 ч. във фоайето на читалището. Научен консултант на конференцията е проф. Мария Младенова от УНИБИТ, която ще изнесе и основния доклад “Концепцията на Петър Ненков от 1906 г. за добре уредена библиотека”. В дневния ред на конференцията са включени доклади, отразяващи пълноценния творчески път на един изключителен практик и теоретик на библиотечното дело у нас – истински пионер в неговата организация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: