Дойранската битка „оживя” в двора на Историческия музей

20.09.2013 9:53

doiran1

Заслугата за това е на полковник о. р. Красимир Атанасов – председател на Сдружението на сухопътните войски – клон Плевен и на неговите „асистенти”, които в продължение на седмица положиха много усилия, за да изградят в двора на РИМ-Плевен макет на местността около Дойран, където на 19 септември 1918 г. плевенската Девета пехотна дивизия води една от най-забележителните битки в българската история.

doiran2

Идеята на запасното войнство от Асоциация на сухопътни войски, със съдействието и организацията от страна на командването на гарнизон – Плевен, в лицето на полк. Николай Бешев, подполк. Пламен Горанов като командир на пехотата и техни офицери и войници, „оживя” вчера, заедно с професионалния коментар на славната битка, напарвен от Краси Атанасов.

doiran3
За съжаление, и това събитие бе уважено предимно от официалните лица на властта, както и от работещите в музея. Вероятно и това е една от причините полковник о. р. Красимир Атанасов да подеме инициативата за изграждане на по-мащабно съоръжение в двора на Музея, като постоянен обект, който да показва в по-голям мащаб Дойранската битка и стане атрактивна „дестинация” за плевенчани и гостите на града. Да напомня славната епопея и подвига на плевенската Девета пехотна дивизия и командващия я генерал – Владимир Вазов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: