Презентираха Проект за регионална схема за пространствено развитие на област Плевен

19.09.2013 14:07

Проектът за Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен днес бе представен за обсъждане днес на среща, открита от заместник-областния управител Мирослав Михайлов. В нея участваха кметове и главни архитекти на общини, експерти и граждани. Документът са разработва в рамките на проект «Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния- България». Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество чрез Европейския фонд за регионално развитие. Това информират от Пресцентър на Областна администрация – Плевен.

oblast2
Проектът за Регионална схема за пространствено развитие бе презентиран от представителя на фирмата изпълнител ДДЗД „Геоконсепт” доц. д-р Стелиян Димитров. „Ние сме първите в страната, които участваме в разработването на абсолютно нов документ за стратегическо развитие, който ще има важно практическо значение”, подчерта той. Доц. Димитров припомни, че страната ни е в последна фаза на договаряне на финансирането за следващия програмен период и има пълно съгласие за отделяне на целеви средства за осъществяване на т.нар. интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район. Според него шанса, че Плевенска област единствена ще има пространствена концепция за развитие ще й даде предимство в района.
Аналитичната част на Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен подробно представя географското положение, оценката на природно-ресурсния потенциал, демографското състояние, икономическото развитие, особеностите на селищната система. Базата данни е на разположение в Областна администрация – Плевен. Тя е достъпна и чрез индивидуален портал, информира доц. Димитров. Документът ще спести разходи на общините при събирането и обработването на първична информация, необходима за изготвянето на техните общи устройствени планове и за други програмни документи, допълни той. Екипът на „Геоконсепт” заяви намерението си да посети всички общини от Плевенска област преди насрочването на второ обществено обсъждане на Регионалната схема, на което се предвижда да се акцентира на пространствената конфигурация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: