На 19 септември почитаме подвига на великата Девета пехотна плевенска дивизия

17.09.2013 12:38

95 години от паметната за всеки българин Дойранска епопея ще бъдат отбелязани с редица инициативи на територията на цялата Плевенска област. Това стана ясно днес на пресконференция на председателя на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” Радослав Георгиев, на която присъстваха зам-кметът на община Долна Митрополия – Личо Тончев, секретарят на община Долни Дъбник – Николай Тотев и кметът на плевенското село Беглеж – Павлина Владимирова.

rado1
48 са войнишките паметници на територията на областта, стана ясно на пресконференцията, като единствено този в Беглеж не е включен в регистъра. Това, обаче, не пречи на кметството да го поддържа в изряден вид и да почита всяка година на 19 септември паметта на героите. Това правят и кметствата в населените места в Долна Митрополия и Долни Дъбник със собствени средства.

rado2
В Плевен, на 19 септември от 11 часа, ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча в Градската градина, до паметника на 4-ти пехотен полк. По-късно през деня във Военния клуб ще бъде проведено тържествено събрание за отбелязване подвига на великата Девета пехотна плевенска дивизия. В Спортното училище и в Гимназията по ресторантьорство, със съдействието на сдружение „Артилерия”, ще бъдат открити документални изложби с кадри от живота на генерал Владимир Вазов, стана ясно на пресконференцията. Община Долни Дъбник ще отбележи юбилея с тържествена сесия на местния парламент, която ще се проведе в село Петърница. Редица кметства от община Долна Митрополия също ще се включат в инициативата.

rado3
Припомняме, че на 19 септември от 16 часа, в двора Регионалния исторически музей, всички плевенчани ще могат да видят макет на местността около Дойран, където през 1918 година плевенската Девета пехотна дивизия води една от най-забележителните битки в българската история. Картата с размери 2,5:2,5 м е релефна и на нея са отразени всички реки, височини, градове, села, пътища, както и планът на английското командване и съответните действия на ген. Владимир Вазов – точно както е отразено в оригиналната военна карта, предоставена от музея. Това съобщи за Плевен за Плевен председателят на Асоциацията на Сухопътните войски на България – клон Плевен, полк. о. р. Красимир Атанасов, който бе хванат днес от обектива ни в момент на репетиция за събитието. Идеята е на запасното войнство от Асоциация на сухопътни войски, със съдействието и организацията от страна на командването на гарнизон – Плевен, в лицето на полк. Николай Бешев, подполк. Пламен Горанов като командир на пехотата и техни офицери и войници, които изработват макета.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: