„България на гражданите” става от демократична – непримирима опозиция. Иска незабавна оставка на правителството!

12.09.2013 7:23

През първите сто дни на правителството на БСП, ДПС и Атака политическата криза се задълбочи, обществото е още по-разделено, а предизборните обещания за промяна бяха заменени със скандални назначения. Днес България е още по-нестабилна и лишена от перспективи за икономическо развитие. Вместо да бъдат унищожени и ограничени, порочните схеми на злоупотреба с власт бяха овладени и впрегнати в полза на новите управляващи. Това направи правителството нелегитимно в очите на мнозинството от българските гражданите. Това се казва в официалната позициа на партия „България на гражданите”, разпространено по медиите.

kuneva

Заради липсата на обществено доверие кабинетът на Пламен Орешарски няма да може да осъществи нито една ефективна реформа, в нито една сфера на обществения живот. Реформи се правят с план, последователност, решителност и обществено доверие. Настоящото управление ясно показа, че не притежава нито един от тези компоненти.

Вместо да се опитат да консолидират обществото около идеята за справедливо и модерно управление, БСП, ДПС и Атака се върнаха към времената на класовата борба и поведоха война със средната класа. Кабинетът пропиля своите първи 100 дни и затова не са виновни нито протестиращите, нито опозицията. Виновни са управляващите, които излъгаха българските граждани, че са истинска алтернатива на политиката провеждана от правителството на Бойко Борисов.

За сто дни кабинетът на Пламен Орешарски не успя да представи нито веднъж вижданията си за провеждане на реформа в сферата на съдебната власт и вътрешния ред. Намерения за провеждане на такава не присъстваха нито в плана „Орешарски”, нито в последвалите го политически документи. Правителството показа, че реформата на съдебната система не е негов приоритет, а справедливостта отново ще отстъпи пред самоцелното упражняване на власт и личните интереси на висшите партийни функционери. Без работеща съдебна власт и правов ред обаче, нито една икономическа и социална мярка няма да даде очаквания ефект. Освен в правосъдната система правителството ще се провали и в икономическата, и в социалната сфера.

Затова след първите си 100 дни кабинетът „Орешарски” може да бъде наречен „Правителство на изгубения смисъл”. Въпросът оттук нататък е колко дълго ще продължи агонията на БСП, ДПС и Атака, а не колко полезно ще бъде тяхното управление.

В началото на това управление „Движение България на гражданите” декларира, че ще бъде демократична опозиция на правителството на Пламен Орешарски. Днес, ние заявяваме, че ще бъдем непримирима опозиция, която очаква от БСП, ДПС и Атака единствено оставка и незабавно насрочване на предсрочни парламентарни избори. За нас всеки ден, в който функционира настоящото управление, е загубен и пропилян. Призоваваме лидера на БСП Сергей Станишев да постави националните интереси, пред амбициите си за успешна кариера в европейските институции и да върне България на хората, като се откаже от управленския мандат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: